Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος

Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος, κατά την ωρίμανσή του, επιλέγει να αποθηκεύει μόνο τις πληροφορίες που κρίνονται σημαντικές. Για τα κορίτσια, αυτή η διαδικασία της «αναδιοργάνωσης» του εγκεφάλου ξεκινάει στην ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση των αγοριών, όμως, κάτι τέτοιο πραγματοποιείται στις ηλικίες μεταξύ 15 και 20 ετών.

«Όπως φαίνεται από τα ευρήματά μας, υπάρχει σημαντική χρονική διαφορά ως προς την εγκεφαλική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών», εξηγεί ο δρ. Μάρκους Κάιζερ και προσθέτει: «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο εγκέφαλος αρχίζει να ‘κλαδεύει’ συνάψεις που θεωρεί ότι δεν είναι πλέον χρήσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι παρόμοιες αναμνήσεις ή ήχοι ή εικόνες που επαναλαμβάνονται πολλές φορές στον εγκέφαλο διαγράφονται».

Και σε τι βοηθάει αυτό; Σύμφωνα με το δρ. Σολ Λιμ, «η διαγραφή των συνάψεων στον εγκέφαλο κατά την εγκεφαλική ανάπτυξη είναι ικανή να βελτιώσει τη λειτουργία του μέσα από την αναδιοργάνωση του δικτύου και το σχηματισμό ενός νέου, πιο αποδοτικού». Ωστόσο, ο γυναικείος εγκέφαλος κερδίζει σε χρόνο, ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί επαρκέστερα από τον αντρικό, γεγονός που εξηγεί απόλυτα την πρόωρη ωρίμανσή του.
Πηγή

Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματόζωα και είδαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο των αρσενικών με των θηλυκών. Συγκεκριμένα, βρήκαν 54 διαφορετικά γονίδια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών τα οποία προϋπήρχαν του σχηματισμού ωοθηκών και όρχεων. Από αυτά τα γονίδια, 18 παράγονταν από τους εγκεφάλους των αρσενικών σε υψηλά επίπεδα και 36 παράγονταν από τους εγκεφάλους των θηλυκών. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ακόμα και στα πολύ πρόωρα στάδια, οι εγκέφαλοι αρσενικών και θηλυκών είχαν μεγάλες διαφορές ανατομικά και λειτουργικά. Δηλαδή, οι εγκέφαλοι των θηλυκών ήταν πιο συμμετρικοί σε σχέση με των αρσενικών και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η συμμετρία πιθανότατα βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αυτό, όπως λένε οι ερευνητές, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την καλύτερη εκφραστικότητα από μέρους των γυναικών σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα οι γυναίκες εκφράζουν πολύ καλύτερα τα συναισθήματα τους απ’ ό,τι οι άνδρες.
Πηγή

Δημοσιεύτηκε στο Βίντεο Με ετικέτα: ,