Ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος

…στον εγκέφαλο των ανδρών υπάρχουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ του μπροστινού και του οπίσθιου μέρους κάθε ημισφαιρίου ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι δομημένος, έτσι ώστε να διευκολύνει τη διασύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων.

Από την άλλη, ο εγκέφαλος των γυναικών έχει σαφώς μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου, πράγμα που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση.
Πηγή

Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματόζωα και είδαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο των αρσενικών με των θηλυκών. Συγκεκριμένα, βρήκαν 54 διαφορετικά γονίδια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών τα οποία προϋπήρχαν του σχηματισμού ωοθηκών και όρχεων. Από αυτά τα γονίδια, 18 παράγονταν από τους εγκεφάλους των αρσενικών σε υψηλά επίπεδα και 36 παράγονταν από τους εγκεφάλους των θηλυκών. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ακόμα και στα πολύ πρόωρα στάδια, οι εγκέφαλοι αρσενικών και θηλυκών είχαν μεγάλες διαφορές ανατομικά και λειτουργικά. Δηλαδή, οι εγκέφαλοι των θηλυκών ήταν πιο συμμετρικοί σε σχέση με των αρσενικών και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η συμμετρία πιθανότατα βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αυτό, όπως λένε οι ερευνητές, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την καλύτερη εκφραστικότητα από μέρους των γυναικών σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα οι γυναίκες εκφράζουν πολύ καλύτερα τα συναισθήματα τους απ’ ό,τι οι άνδρες.
Πηγή

gynaikeios-egkefalos

andrikos-egkefalos

Δημοσιεύτηκε στο Διάφορα Με ετικέτα: ,