Γυναίκες που επιμένουν και γυναίκες που ίσως και να θέλουν μόνον εάν και εφόσον επιμείνω

Γυναίκες που επιμένουν1 και γυναίκες που ίσως και να θέλουν μόνον εάν και εφόσον επιμείνω: χάνετε αμφότερες το νόημα. Η ουσία είναι στην αμοιβαιότητα και στην ενεργειακή εμπλοκή2 που καθοδηγεί με απόλυτη φυσικότητα, χωρίς καμία ένταση, καμία «απόδειξη» και κανένα ίχνος της «μάχης των φύλων». Την απόδειξη την κουβαλάει κανείς μέσα του και τα όμορφα πράγματα προκύπτουν από τη ροή, όχι από την προσπάθεια3 (η προσπάθεια μπορεί να πει ψέματα, η ενέργεια ποτέ). Η μόνη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει κανείς είναι αυτή τού να μπει στη ροή, και για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι καν προσπάθεια.

Τι άραγε να δηλώνει αυτή η φαινομενική «αντίφαση»; Απλούστατα, ότι αν ο νους (και ο ευρύτερος νοητικοσυναισθηματικός μηχανισμός) λειτουργεί επί μακρόν με μια (εκμαθημένη) νοοτροπία θηράματος, προσπάθειας, και κατάκτησης, οι έννοιες της ροής και της εμπιστοσύνης είναι τόσο ξένες (και για πολλούς, τρομακτικές), ούτως ώστε να μπορεί να τις προσεγγίσει σε αυτό το νοητικό του πλαίσιο μόνο μέσω «αντιφάσεων».

Βέβαια, το γεγονός ότι αναφέρω τα παραπάνω, ήδη αποτελεί μια παρέκβαση από τη φυσικότητα και τη ροή, η οποία, όπως θα πρέπει να έχει εννοηθεί από τα προλεχθέντα, ούτε διδάσκεται, ούτε μαθαίνεται – αντιθέτως, ο μόνος τρόπος να την προσεγγίσει κανείς είναι ο αφαιρετικός, διά της αφαίρεσης των περιττών, των πλαστών και των κατασκευασμένων και της αλλαγής εστίασης από το τι θέλω «εγώ» στο τι συγ-κινείται εν αρμονία με την ως έχει κατάσταση. Η ροή ενέχει όχι ακριβώς την απώλεια του προσωπικού ελέγχου, αλλά την αναβάθμισή του σε ένα ανώτερο, συμπαντικό επίπεδο «ελέγχου» – που ονομάζεται «εμπιστοσύνη»4.

Ωστόσο, όπως λέει και ο Ρολντ Νταλ «εκείνοι που δεν πιστεύουν στη μαγεία, δεν θα τη βρουν ποτέ»5. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα ήταν ίσως καλύτερο να θεωρήσετε ότι δεν διαβάσατε ποτέ αυτό το κείμενο.

— Σπύρος Δόικας, 16/4/2016


 1. Η αστάθεια των γυναικών που αγαπώ μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη διαβολική σταθερότητα των γυναικών που με αγαπούν. (The fickleness of the women I love is only equaled by the infernal constancy of the women who love me).
  — ρήση του George Bernard Shaw, στο Αιδοίον το Δηκτικόν, σελίδα 171
 2. Often I find that I am having «sex» merely by being in the presence of certain people. It no longer matters whether they are male or female, what they look like, how they live, what they do… I am always «making love» with those around me in accordance with their capacity to enter energetic rapport. It does not require words, or even knowing one another.
  — Richard Moss, The Black Butterfly
 3. Άμεση συνάφεια έχει και η ταοϊστική έννοια της «μη δράσης» (wu wei). Τα όντα ή τα φαινόμενα που είναι σε πλήρη αρμονία με το Τάο, συμπεριφέρονται με έναν απόλυτα φυσικό και απροσποίητο τρόπο, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ελέγχου ή παρέμβασης.
 4. Υπάρχουν δύο τύποι ζωής. Η ζωή που είναι προσανατολισμένη στην αγάπη και η ζωή που είναι προσανατολισμένη στο φόβο. Η ζωή που είναι προσανατολισμένη στο φόβο δεν μπορεί ποτέ να σε οδηγήσει σε μια βαθιά σχέση. Παραμένεις φοβισμένος και δεν επιτρέπεις στον άλλο να εισχωρήσει μέσα στον ίδιο σου τον πυρήνα. Επιτρέπεις στον άλλο να φτάσει μέχρι κάποιου σημείου κι ύστερα σηκώνεται ένας τοίχος και το κάθε τι σταματάει. Ο άνθρωπος που είναι προσανατολισμένος στην αγάπη είναι ο θρησκευτικός άνθρωπος. Άνθρωπος προσανατολισμένος στην αγάπη είναι εκείνος που δεν φοβάται το μέλλον, εκείνος που δεν φοβάται το αποτέλεσμα και τη συνέπεια, εκείνος που ζει στο εδώ και τώρα..
  — Osho, Άντρας, γυναίκα – Ο χορός των ενεργειών
 5. Above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don’t believe in magic will never find it.
  — Roald Dahl
Δημοσιεύτηκε στο Σχέσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*