Ποιος είπε ότι οι άνδρες δεν είναι θύματα βιασμού;

Η Σουηδία έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας ηγείται πολλών χωρών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι εδώ και μερικά 24ωρα, η σκανδιναβική χώρα μπορεί να παινεύεται για μια ακόμη πρωτιά, καθώς έγινε το μοναδικό κράτος που διαθέτει κλινική για την περίθαλψη και την φροντίδα ανδρών που έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.

Η κλινική άνοιξε στο νοσοκομείο «Σόντερσγιουκχούσετ» που βρίσκεται στην πρωτεύουσα και θα είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα για να παρέχει βοήθεια από γιατρούς, μαίες, νοσοκόμες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε όσους έφηβους ή ενήλικους άντρες έχουν υποστεί βιασμό ή κακοποίηση.

Η κλινική θα βρίσκεται δίπλα στην αντίστοιχη για γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, που έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια στο νοσοκομείο «Σόντερσγιουκχούσετ» και δέχεται περίπου 600-700 περιπτώσεις ετησίως.

«Είμαστε χαρούμενοι που επιτέλους ανοίγει η κλινική αυτή, η πρώτη στο κόσμο για την φροντίδα αντρών που έχουν πέσει θύμα βιασμού. Ψάξαμε σε όλη την υφήλιο και δεν βρήκαμε να λειτουργεί μια αντίστοιχη σε κάποιο άλλο σημείο της Γης» τόνισε ο Ράσμους Γιόνλουντ, εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος των Φιλελευθέρων που ηγήθηκε της σχετικής εκστρατείας για την ίδρυση της κλινικής.

Όπως λένε οι γιατροί, οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις σε άνδρες και νεαρά αγόρια στη Σουηδία είναι ένα φαινόμενο πιο συχνό από όσο φαντάζεται κανείς, καθώς το 2014 σε όλη τη Σουηδία έπεσαν θύματα βιασμού 370 άνδρες και νεαρά αγόρια.

Υποστηρίζουν δε, πως ο βιασμός των ανδρών αποτελεί ένα τόσο «ταμπού» θέμα, ώστε οι άνδρες που βιάζονται ετησίως είναι πολλοί περισσότεροι, απ’ όσο φαντάζεται κάποιος.

Η Ινγκερ Μπγιόρκλουντ, εκπρόσωπος της Σουηδικής Ένωσης για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (RFSU), δήλωσε με τη σειρά της στην σουηδική εφημερίδα The Local ότι «η κλινική αυτή θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των εμπειριών της σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ των ανδρών, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει ευκολότερη την φροντίδα αυτών των ανθρώπων μετά απ’ ό,τι έχουν υποστεί».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στο Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*