Ποιος είναι πιο πιθανό να κάνει απιστία;

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που γρήγορα τραβούσαν μακριά την προσοχή τους από ένα πολύ ελκυστικό πρόσωπο ήταν λιγότερο πιθανό να απιστήσουν. Ο χρόνος αντίδρασης ήταν καθοριστικός. Τα άτομα που απέστρεφαν το βλέμμα τους αμέσως είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ εκτός γάμου.

Αντιθέτως, τα άτομα που χρειάζονταν χρόνο για να αποστρέψουν τελικά το βλέμμα τους από ένα ελκυστικό άτομο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να απιστήσουν και οι γάμοι τους ήταν πιθανότερο να μην είναι τόσο σταθεροί.

Επίσης η τάση να υποτιμά κανείς την εξωτερική εμφάνιση ενός πιθανού ερωτικού συντρόφου μείωνε τον κίνδυνο απιστίας και αύξανε την πιθανότητα διατήρησης του γάμου. Τα πιστά άτομα αξιολογούσαν πιο αρνητικά την ελκυστικότητα ενός άλλου ατόμου.

Συνεπώς, απεμπλοκή προσοχής και αξιολογική υποτίμηση ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο απιστίας και μπορούν να θεωρηθούν προγνωστικοί δείκτες μιας σχέσης που έχει πιθανότητα να πετύχει.

Σημαντικός προγνωστικός δείκτης της απιστίας ήταν και η ελκυστικότητα. Η ελκυστικότητα ενός ατόμου ήταν αρνητικά σχετιζόμενη με την απιστία μεταξύ των γυναικών αλλά όχι των ανδρών, δηλαδή οι λιγότερο όμορφες γυναίκες ήταν πιθανότερο να έχουν εξωσυζυγική σχέση. Επίσης, οι άνδρες ήταν πιθανότερο να είναι άπιστοι αν η σύζυγός τους ήταν λιγότερο όμορφη.
Πηγή

Η μελέτη βρήκε ότι μεγαλύτερη ροπή στην απιστία έχουν:

  • Οι νεότεροι.
  • Οι λιγότερο ικανοποιημένοι από το γάμο τους.
  • Οι αρκετά ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή.
  • Οι λιγότερο ευπαρουσίαστες γυναίκες.

Αντίθετα, αυτό δεν ισχύει για τους «άσχημους» άνδρες, που είναι πιο πιστοί. Όμως οι άνδρες είναι πιθανότερο να απιστήσουν, αν έχουν «άσχημη» σύντροφο.

Οι άνδρες που είχαν περισσότερες σύντομες σχέσεις πριν το γάμο τους, είναι πιθανότερο να είναι άπιστοι μετά το γάμο. Το αντίθετο ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να απιστήσουν, αν πριν το γάμο τους είχαν ελάχιστες σχέσεις, ενώ αν είχαν πολλές «περιπέτειες» πριν παντρευτούν, είναι σχεδόν απίθανο απιστήσουν μετά.

Τη μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας φαίνεται να έχει μια όχι ιδιαίτερα εμφανίσιμη γυναίκα με μηδαμινές σεξουαλικές εμπειρίες πριν το γάμο.
Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*