Τι αιδοίο, τι αιδείο, τι ωδείο…
Το παρακάτω απόσπασμα μου κοινοποιήθηκε από έναν καλό φίλο. Μου φαίνεται ότι η ορθογραφική του… (α)ιδιοπάθεια παραπέμπει με ευχάριστο τρόπο στη μουσικότητα του γυναικείου οργάνου. Και γιατί όχι; Τσάμπα λέγεται όργανο; Ένα αιδοίο που τραγουδά, ένα ωδικό αιδοίο, ένα αιδοίο-ωδείο ή, απλούστατα, ένα αιδείο!
Αμέσως μόλις του ήρθε η έμπνευση για ζωγραφική, ο Homo sapiens έσπευσε να σχεδιάσει το αιώνιο αντικείμενο του πόθου του: μια βραχογραφία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε σπήλαιο της νότιας Γαλλίας, και είναι πιθανώς το αρχαιότερο σχέδιο του κόσμου, απεικονίζει σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ένα… αιδείο.
Το πορνογραφικό σχέδιο χρονολογήθηκε στα 37.000 χρόνια, και πρέπει επομένως να δημιουργήθηκε λίγο μετά την άφιξη των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη, πριν από περίπου 40.000 χρόνια.
Αρχικά, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι ο Homo sapiens δεν εκδήλωσε καλλιτεχνικές ανησυχίες παρά πολύ καιρό αργότερα. Το 1994, όμως, ανακαλύφθηκαν οι περίφημες βραχογραφίες στο σπήλαιο Σοβέ της Γαλλίας -εικόνες λιονταριών, ρινόκερων και άλλων ζώων που ζούσαν τότε στην περιοχή- οι οποίες χρονολογήθηκαν στα 40.000 χρόνια.
Οι βραχογραφίες του Σοβέ θεωρούνται μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες βραχογραφίες του κόσμου και από τις αρχαιότερες ενδείξεις συμβολικής σκέψης για τις οποίες υπάρχει ακριβής χρονολόγηση…
Πηγή